Twilightista, jatko-osista, Meyeristä, faneista

02.03.2009

Kopioin tähän aluksi samalla otsikolla IRC-Gallerian päiväkirjassani olevan kirjoituksen Twilightistä, Houkutuksesta, miksi sitä tahdottekaan kutsua.

Miksi minä en pidä Twilightista tai sen jatko-osista? Loppupuolella päädyn ruotimaan myöskin Twilight-faneja.

Taustatietoina mainittakoon, että olen lukenut Twilightin ja New Moonin, Eclipse on työn alla. Olen nähnyt Twilight-elokuvan kahdesti vailla suomenkielisiä tekstejä. Näiden lisäksi olen lukenut aimo kasan fanifiktiota, erityisesti Edward/Jacobia sekä yhden Alice/Bellan. Ewh.
Vampyyrikäsitykseni on lähtöisin ikivanhoista myyteistä. Ne taas ovat syntyneet jo ennen kuin Nasaretilaista näkyi edes väestöennusteessa. Väestöennusteista ei kyllä niihin aikoihin tiedetty mitään, mutta kenties ymmärrätte, mitä ajan takaa. Ihmissusikäsityksenikin on peräisin myyteistä, ei populaarikulttuurista.
Olen ollut jonkinasteinen vampyyrifanaatikko luettuani Draculan kolmannella luokalla. (Kyllä, yhdeksänvuotiaana. Referenssiksi – luin Tarun sormusten herrasta toisella luokalla ja Nietzscheä kuudennella.) Sen jälkeen luin kaikenlaista vampyyrikirjallisuutta Pikku Vampyyrista lähtien. Dracula on edelleen suosikkini, koska Stoker on onnistunut luomaan harvinaisen realistisen vampyyritarinan ”lehtileikkeineen” päivineen.
Olen lukenut vampyyreista älyttömän paljon. Tein pari vuotta sitten monikymmensivuisen tutkielman vampyyrimyyteistä, ja luettuani aimo kasan kirjoja sekä suomeksi että englanniksi totesin, että myytti on moninainen, mutta tietyt ydinkohdat ovat myyteille samat. Ne ovat ne asiat, jotka tekevät vampyyrista vampyyrin. Aksiomaattista lienee se, että omassa vampyyrikäsityksessäni olento, jolta nämä ominaisuudet puuttuvat, ei ole vampyyri. Mitä nämä ominaisuudet ovat? Arkussa nukkuminen, ihmisveren juominen ja auringon valossa palaminen. Nuo kolme ominaisuutta, joista yhden voi ehkä napata pois – jos sen puuttuminen selitetään hyvin – ja sanoa olentoa silti vampyyriksi, mutta enempää ei.

Sitten Twilightiin. Miksi en siis pidä siitä? Mikä siitä tekee niin huonon? Ja vastavuoroisesti – onko siinä MITÄÄN hyvää?

Tykitän negatiivisen kritiikin ensin.

En pidä Meyerin lastenkirjamaisen mustavalkoisista hahmoista.

Bella on aivan liian ns. helppo samaistumiskohde teinitytöille. Bellan itsearvostus on nollassa ja vaikuttaa siltä, että häntä ei ole, jos hänellä ei ole jotakuta, jonka ympärille rakentaa oma persoonansa. Oli se sitten Edward tai Jacob tai kuka tahansa. Bella on äärettömän naiivi tyttö, jonka typeryys saa minut ajattelemaan, että Edward ei kykene lukemaan typykän ajatuksia, koska tällä ei ole niitä. Okei, Bella on tarinan kertoja, joten lienee ymmärrettävää, että hän ei kuvaile itseään kovinkaan realistisesti, sillä hänhän ei tietenkään näe omia toimintojaan ulkopäin.

Edward taas on kuvailtu suorastaan ärsyttävän täydelliseksi. Satukirjaprinssi, jollaisen kanssa kukaan tervejärkinen nainen ei ryhdy mihinkään. Edwardin ääretön ahdistus oman itsen vuoksi on vain säälittävää, vaikkakin on epätervettä sääliä kirjan hahmoa. Jälleen kerran, ymmärrän, että Edwardia kuvaillaan tähän korviaan myöten rakastuneen teinitytön silmin, mutta luulisi kenen tahansa yli 15-vuotiaan pystyvän näkemään myös huonoja puolia ihastuksensa kohteessa. Jos siihen ei kykene, on kyseessä jonkinasteinen mielenterveyden häiriö. Googlettakaa splitting.

Muihin hahmoihin en sen tarkemmin syvenny, mutta sama meininki jatkuu sielläkin. Hyvät, pahat ja rumat ja niin edelleen.

Juonesta minua kiinnostava osuus on tuutattu Twilightin viimeisille sivuille.

Tarkoitan tällä siis sitä osuutta, jossa ei lällyromantiikkaa ole niin äärettömän paljon. Twilightin kaltainen ällösöpöily iski minuun seitsemän vuotta sitten, joten lienee ymmärrettävää, että seitsentoistavuotiaana, luettuani liiaksikin kaikenlaista söpöilyä, en kovinkaan tykästynyt Twilightiin. Juonihan on, surullista kyllä, liiankin ennalta-arvattava.

Kuka tahansa, joka on lukenut muutakin kuin lastenkirjoja, pystyy arvaamaan kymmenennen sivun kohdalla, että Edward ja Bella päätyvät yhteen. Ja kuka tahansa pystyy heti Jamesin ilmaannuttua paikalle arvaamaan, mitä tapahtuu.

Vasta loppuvaiheessa Meyer onnistui herättämään minussa jonkinlaisia tunteita. Olisin toivonut, että kustantamon julkaistavaksi hyväksymässä kirjassa sentään olisi jotain, joka saisi tuntemaan, toivomaan, odottamaan, jännittämään. Okei, eräässä vaiheessa toivoin, että James tappaisi Bellan, niin siitä päästäisiin, mutta Meyer ei tietääkseni hakenut tällaista tunnetilaa.

Kirjan ”fantasiaosuus”…

Kuten jo aiemmin sanoin, vampyyrikäsitykseni on myyttien mukainen. Siksipä koen, että minulla on oikeus olla suivaantunut ja hämmentynyt siitä, että joku tuosta vain lähtee ja muuttaa ydinasioita – kuten auringossa palamisen, ihmisveren juomisen ja arkuissa nukkumisen. Ja ei, pointti tässä ärtymyksessäni ei ole se, että myyttiä on KEHITETTY vaan se, että se on suorastaan sekoitettu. Totaalisesti. Ensireaktionihan oli ”Noin ei tehdä!” ja olen edelleen samaa mieltä.

Meyerin muutokset olisivat hyvin paljon hyväksyttävimpiä, jos jossain vaiheessa vaikkapa Carlisle olisi avannut sanaisen arkkunsa ja kertonut, että treffasi joskus Kreikassa lomaillessaan äijän, joka kertoi toisenlaisista vampyyreista, jotka ovat onneksi niitä julkisempia tapauksia ja jotka ovat populaarikulttuurissa hyvin edustettuina. Meyer ei kuitenkaan tehnyt tätä.

Käsittääkseni Jacob ja kumppanit ovat jonkinasteisia ihmissusia, vaikkakin muodonmuuttajiksi heitä sanotaan. Onneksi, ja tällaisen muutoksen olisin tahtonut myös vampyyrien kanssa nähdä. Meyer olisi voinut aivan hyvin kehittää näille vampyyreilleen uuden nimityksen, jota hän olisi käyttänyt kautta linjan, esimerkiksi kylmäihoinen, jota Jacob käyttää. Tällöin vampyyrimuutokset olisivat olleet hyväksyttävimpiä, sillä Meyer ei olisi puuttunut vampyyreihin vaan luonut niiden pohjalta omanlaisensa ns. lajin.

Kirja olisi myös äärettömän paljon jännittävämpi ja monisyisempi, mikäli nämä vampyyrit olisivat palaneet auringossa. Tietenkään tällöin Bella ei olisi tavannut Edwardia koulun penkillä, mutta totta kai Edward olisi yöllä metsissä loikkiessan haistanut, että nyt on perkeleen hottis beibe maisemissa, menenpä stalkkaamaan. Ihmisveren juominen olisi tuonut myös oman jännityksensä peliin. Totta on, että Edwardin itsehillintä meinaa paikoin pettää, mutta itse olisin syönyt (kiitettävän pitkät) kynteni, jos jossain vaiheessa Meyer olisi kertonut, kuinka Edward kävi lahtaamassa jonkun tytön Port Angelesissa. Arkuissa nukkuminen on suhteellisen irrelevanttia juonen kannalta.

No onko siinä mitään hyvää, saakelin vastarannankiiski!?

On. Twilightissa on hyviä asioita.

Esimerkiksi hahmojen välinen dialogi. Okei, paikoin se on liian mahtipontista, mutta useimmiten äärimmäisen nokkelaa ja nasevaa.

Sen lisäksi pidän siitä, miten Meyer on kietonut yhteen quileutien ja vampyyrien menneisyyden ja luonut jonkinlaista omaa pientä mytologiaa sinne – tahtoisin vain tietää siitä enemmän. Tietääkö joku fani, olisiko tästä puolesta tulossa jossain vaiheessa kokoomateosta? Sen lukisin ilomielin.

Hahmoista kehuja ansaitsee ehdottomasti Charlie. Charlie on hahmoista aidoin, epävarma isä, joka pyrkii olemaan tyttärensä kaveri, mutta ei kuitenkaan osaa. Hänessä on jotain äärettömän sympaattista ja hauskaa.

Entä ne fanit sitten?

Suureksi surukseni olen huomannut, että Twilight-faneille ko. saagan kritisoiminen on kuin punainen vaate. Kritiikki mielletään automaattisesti henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi fanien persoonaa kohtaan, mikä ei minulla ainakaan ole todellakaan tarkoituksena.

Twilight-fanien argumentit kirjan puolesta ovat myös melkeinpä kautta linjan ontuvia. ”Sä et voi tietää”, ”Sä ymmärsit väärin”, ”Sä olet vain tyhmä” ad nauseam. Minä en ole vampyyrien suhteen kapeakatseinen, kuten ehkä huomasitte tekstistäni, mutta tiettyjen asioiden muuttaminen vaatii perusteluja.

No. Mikäli aiot kommentoida tähän jotain, pyydän, kommentoi tekstiäni, älä persoonaani. Sanomalla, että olen tyhmä tai kapeakatseinen tai jotain, huononnat vain käsitystäni faneista. Taipumukseni negatiivisuuteen johtaa siihen, että negatiiviset kokemukset ylittävät positiivisten merkityksen, ja yleensä Twilight-fanien tapauksessa ne negatiiviset kokemukset ovatkin sitten todella negatiivisia.

Hyvää yötä, James myötä.

Niin. Lyhyesti sanottuna – minua vituttaa se, millaista hypeä tuo kirja saa osakseen. MINNE MINÄ VOIN PIILOUTUA siksi aikaa, kun tuo kirjasarja & ne leffat ovat pop? Eli siis ehkä seuraaviksi viideksi vuodeksi voi vittu.

Minulla alkaa pikkuhiljaa hitsata kiinni, kun JOKA HELVETIN TEINI nykyään hehkuttaa että kuinka mahdottoman täydellinen se kirja on. Joo, olkoon mitä mieltä ovat, mutta siinä vaiheessa, kun ei voi mainita vampyyria tai Volvoa ilman, että jossain joku on heti pikkuhousut märkänä, TUNNEN AGGREN NOUSEVAN SYVÄLTÄ SISIMMÄSTÄNI.

Ei ole enää tervettä, että koko elämä pyörii jonkun vitun kirjan ympärillä niin että Fight Clubin alkuteksteissä nimi Edward Norton aiheuttaa hihittelyä KOSKA EDWARD ja arrrgh.

Olen sanaton! Tahdon edes hetken rauhaa noilta kirjoilta ja noilta leffoilta ja koska olen jumalauta vampyyrimyyteistä kiinnostunut, SE EI ONNISTU. Aina on olemassa pikkupilluja, jotka vinisevät, kuinka vampyyrit ovat OIKEASTI auringonvalossa kiiltäviä AAHAHAHHAHAIHQQUUMIXII eivätkä suinkaan charmikkaita Draculoita.

Kanuunamiljoona!

Mainokset

8 Responses to “Twilightista, jatko-osista, Meyeristä, faneista”

 1. Martsa Says:

  A-fucking-men.

  Ei se vitun Twilight niin hyvä ole, että sitä pitäisi joka paikassa ihkuttaa. Alkaa hiljalleen ahdistaa, kun tuota ilmiötä ei pääse pakoon MIHINKÄÄN. Se on kaikkialla, Soundista lähtien. Arrr.

 2. Southpaw Says:

  ”Kritiikki mielletään automaattisesti henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi fanien persoonaa kohtaan, mikä ei minulla ainakaan ole todellakaan tarkoituksena.”

  Tuohon uskoisin selityksenä olevan juuri sen, että suurin osa sarjan faneista taitaa olla juuri niitä teinejä ikäjakaumaltaan ehkä 10-15.v jos nyt jotakin summittaista arviota heitän. Nuo nuoremmasta päästä olevat fanit harvoin osaa suhtautua lempparisarjoihin/kirjoihin/harrastuksiin kohdistuvaan kritiikkiin hyvin ja siksi ne sitten hyökkää kritisoijaa vastaan. Onneksi suurin osa hieman vanhemmista faneista osaa suhtautua siihen kritiikkiinkin asiallisesti. (Myönnän että itse olisin nuorempana hyvinkin voinut suivaantua jos lempikirjaani tai jotain muuta olisi haukuttu. Silloin nuorena ei vaan ajatellut asioita niin monesta näkökulmasta kuin nyt.)

  Lisäksi nykylapset ja nuoriso harvoin, jos koskaan lukee mitään, näin elokuvien ja videopelien aikakautena, oten joku Twilightin kaltainen juttu voi vaikuttaa ehkä jotenkin hienolta ja omaperäiseltä. Onneksi kyseessä on vain muoti-ilmiö aivan kuten Potterit aikanaan ja Taru Sormusten Herrasta elokuvat. Kunhan se uutuuden viehätys siitä katoaa niin vähenee se melukin. Eipä niistä Pottereistakaan enää pidetä niin kovaa meteliä kuin silloin joskus pahimman buumin aikaan.

 3. Eleni Says:

  En jaksa kirjoittaa asiallista ja perusteltua kommentia siitä miksi tämä merkintä on niin mahtava. Mutta se on, kerrassaan nerokas ja siitä löytyy kaikki mitä itsekin vihaan kyseisessä ilmiössä, joten ei tarvitse itse ruveta sellaista väsäämään. Jos joskus löydät Twilight-vapaan vyöhykkeen piilopaikaksesi niin ota mukaan ;—;

  Kaikkein eniten surettaa että silloin kun luin Houkutuksen ihan ensimmäisen kerran kasiluokalla se oli niiiiiin ihana ja mun lemppari ja aww joku Edward. Toinen kirja saikin sitten itkemään kun lopussa Bella oli idiootti ja otti Edwardin takaisin. Yhyy :(

  Rakentavat kommentit ftw

 4. Narbeleth Says:

  Kerrankin joku kirjoitti ajatukseni ylös ! Itse pidän kovasti Twilight-kirjoista ehkä juuri niiden älyttömyyden takia, vaikka jotkut kohdat aiheuttavat minussakin vain kiukun kihinää. :)

  Loistavaa tekstiä ja palautetta, itse twilight-”fanina” ja pitkäaikaisena vampyyrikirjallisuuden lukijana yhdyn aikalailla kokonaan tekstiisi. Ja kapskummaa, ei yhtään teiniä inisemässä… :)

 5. elisa Says:

  itse rakastan twilightiä mutta tykkään lukea enemmän negatiivistä palautetta koska itse tiedän hyvät puolet. tuo kaikki yllä mainittu on totta mutta twilight kirjana on ihana ja paras minkä olen lukenut vaikka olen lukenutkin draculan ja taru sormusten herrasta. tykkäsin kirjoituksestasi. kaikilla mielipiteensä =)
  katsokaa kaikki myös
  http://www.edwardhekuma.com ei ole mikään edwardin ihkutus sivusto vaan vaan twilightistä ja muista kirjoista laadittua parodiaa : D

 6. jennaa Says:

  minä rakastan twilightia, mutta pidän kommentistasi.
  minäkin olen kiinnostunut vampyyreistä ja olen lukenut pikku vampyyristä darren shan saagaan. mutta kaikilla on omat mielipiteensä.

 7. einari Says:

  Mua kyl ihmetyttää et vieläki löytyy näit et pitää vaa haukkuu jtn. jos et tykkää twilightist ni mikset sit voi antaa asian olla? tai miks sitä kirjaa pitää lukee niin tarkkaavaisesti ja kirjottaa ylös kaikki sun mielest ärsyttävät asiat jnejne. ja vittu mikset ite kirjota kirjaa ku oot niin täydelline!? antasit olla. ja mä en tiä mikä sivusto tää on tai mitää mut mitä sä nyt sit hyödyit täst et sait itkee siitä kuinka huono tää sun mielest on?? kerro mitä vittua siitä hyödyit.?! ja mä en tiä missä porukassa sä pyörit tai missä kaupungissa mut taidat keskittyä vähä liikaa ettii niitä ketkä hypettää twilightii.?? koska emmä ainaka oo viel kertaaka nähny et jossai kaupungil jotkut teinitytöt kiljuis kovaan ääneen toisilleen et vampyyrit kiiltää auringos tai et ne ois saanu jotai orgasmei jostai volvoista?? säälittävii ihmisii. anna oikeideiden kriitikoiden tehä työnsä ja pohdi sää näit asioit iha vaa pyhässä yksinäisyydessäs.

 8. Said so loud Says:

  Muistan et kiistelin tästä aiheesta joskus kanssasi. Hassu juttu oli se että puolustin Houkutusta kynsin hampain, mitä en nykyään suurin surminkaan tekisi. Kyllä sitä huomaa miten ihminen kasvaa. :D

  Mahtava teksti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: