Aseenomistajat ovat sekopäitä

19.02.2010

Tämäkin rotisko juhli yksivuotispäiväänsä tuossa taannoin. Olen tainnut osittain hylätä tämän, ehkä siksi, että en jaksa enää vittuuntua asioista. Onhan minulla esimerkiksi yo-kirjoitukset työn alla.

Kauhajoki-tutkimuslautakunta veti sitten hommat överiksi siinä määrin, että idealismin rajoja kolkutellaan jo. Tällä tarkoitan sitä, että ollaan idealismin ja imbesilliyden rajoilla, kallistumassa jälkimmäistä kohti.
Ai siis miksi?

Heittivät ilmoille sellaisen aivopierun, että käsiaseet pitäisi kieltää kokonaan. Ai siis miksi? Koska niiden kieltäminen ehkäisisi koulusurmat. Newsflash: haulikollakin saa ammuttua. Metsästyskiväärillä saa ammuttua, järeämmin ja pidemmältä matkalta. Ilma-aseellakin saa ihmisen hengeltä, jos tarpeeksi läheltä pääsee ampumaan.

Tässä päädytään tekemään se, mitä pelkään – kaikki ihmiset joutuvat kärsimään muutaman sekopään vuoksi. (Olemme jättimäisessä armeijassa, tutkimuslautakunta on se simputtava alikessu; minä tahdonkin olla totaalikieltäytyjä.)

Tässä seurataan samaa rataa, kuin silloin taannoin, kun kaikki teräaseet kiellettiin, koska niillä puukotettiin. Samaa rataa, kuin silloin taannoin, kun autoilu kiellettiin, koska osa kuskeista tappoi porukkaa holtittomalla ajamisella. Paitsi että näin ei ole käynyt, koska teräaseet ja autot ovat, totta kai, eri juttu kuin ase. Koska että siis miten miksi häh?

Perusperiaate on sama: kasa metalli- ja muoviosia, järjestettynä tietyllä tavoin, makaa jossakin tekemättä yhtikäs mitään, kunnes joku tarttuu siihen ja päättää, mitä se tekee. Holtittomasti leipää leikkaava leikkaa sormensa irti, holtittomasti ajeleva päätyy ojaan, holtittomasti ammuskeleva kastroi itsensä vahingossa. Niin käy joskus. Näistä syistä ei kuitenkaan kielletä mitään muuta kuin aseet.

Ai niin, tietenkin, koska niistä ei ole hyötyä. Vastakysymys: onko autoista mitään hyötyä esimerkiksi kaupunkien keskustoissa? Julkiset kulkevat! Naapurilta voi lainata autoa! Ei Helsingin keskustassa ihan oikeasti tarvitse autoa. Paitsi että tarvitsee, koska autokielto rikkoisi ihmisten perimmäistä oikeutta omistaa.

Mutta onko aseista sitten mitään hyötyä? ”EIIII OLEEEE!” huutaa keskiverto kansalainen, mutta asiahan on toinen. Mitä ammunta harrastuksena kehittää? Esimerkiksi mielenhallintaa ja kärsivällisyyttä – eräänlaiseksi meditaatioksi sanovat. Onko siitä sitten hyötyä? No on. Sitä puhutaan, että nykyään ihmisillä ei ole minkäänmoista mielenhallintaa saati sitten kärsivällisyyttä – kaikki mulle tänne heti NYT – ja uskallan väittää, että ammunta auttaa tässä kohdassa.

Jatketaan tästä tutkimuslautakunnan aivopierusta.

Lautakunnan puheenjohtaja Pekka Sauri sanoo, että Suomessa on noin 200 000 itselataavaa käsiasetta. Ok, asia selvä. Määrä ei ole mitenkään suuri. Lautakunta ehdottaa, että nämä kerättäisiin kaikilta pois siten, että jokaisesta aseesta maksettaisiin jonkinlainen summa. Mikä olisi hyvä summa aseesta? Aamulehden mukaan Glock-pistooli maksaa 600 euroa – ei kai kukaan antaisi 600 euron pistooliaan valtiolla, jos saisi korvaukseksi pari surkeaa kymppiä? Taitaisi tulla sanottua vain, että ”Hups, pyssy katosi” ja ”Hups, ihan vahingossa ostin just eilen parilla tonnilla kuteja ohhhoh, miten tässä näin pääs käymään?”

Kaikkiaan Suomessa on noin 1,6 miljoonaa asetta. Opiskelen lyhyttä matematiikkaa, en ole hyvä edes siinä, mutta nyt liikutaan jo suurissa rahasummissa. Ei tuollaista asemäärää voida lähteä lunastamaan pois kansalaisilta.

Puhumattakaan laittomista aseista. Käsittääkseni Sellon ammuskelijan, jonka nimeä en jaksa nyt tavata, ase oli luvaton. Mitä niille tehdään? Miten valtio aikoo kontrolloida niitä?

Laillinen ase on tällä hetkellä käsittääkseni helpompi hankkia kuin laiton. Kynnys lähteä mukaan aseenhankintabyrokratiaan on matalampi kuin kysellä kulmabaarissa, tietäisikö joku halpaa Glockia jonka saisi ilman paperisotaa omakseen. Aseenhankintabyrokratiaan liittyy yksi jättimäinen plussa: siellä päässä tutkitaan, kenelle ase annetaan ja kenelle ei. Katsotaan, että jahas, teikäläinen viilteli naapurinsa palasiksi, ei susta ole aseenomistajaksi. Kulmabaarissa katsotaan lompakkoon.

Minä en tietenkään tiedä sitä, kuinka moni kieltävän päätöksen saanut lähtee hommaamaan laitonta asetta. Minulla ei ole kokemusta. En tunne laittomien aseiden omistajia. En itse edes omista asetta, en ole jaksanut lähteä siihen byrokratiaan mukaan.

Vähän faktaa:

• Suomessa on 650 000 luvallisen ampuma-aseen omistajaa.
• Suomessa on 5,2 miljoonaa henkilöä.
• Suomessa kuolee noin 120 henkilöä vuodessa henkirikoksen uhrina.
• Suomessa tehdyissä henkirikoksissa tuliase on tekovälineenä 16 %:ssa tapauksista.
• Suomessa tehdyissä henkirikoksissa luvallinen tuliase on tekovälineenä 7 %:ssa tapauksista
• Suomalaisista luvallisen aseen omistajista 7,7 kpl epäillään vuosittain aseellaan tekemästään henkirikoksesta. Tämä vastaa 0,012 promillea kaikista luvallisen aseen omistajista.
• Kaikista suomalaisista epäillään noin 120 henkilöä vuosittain henkirikoksesta. Tämä vastaa 0,024 promillea koko väestöstä.
• Lähes poikkeuksetta suomalainen henkirikoksesta epäilty on 15-64-vuotias.
• Suomessa on 3,5 miljoonaa 15-64-vuotiasta henkilöä.
• Kaikista suomalaisista 15-64-vuotiaista epäillään noin 120 henkilöä vuosittain henkirikoksesta. Tämä vastaa 0,034 promillea kaikista ikäryhmään kuuluvista.

Laskekaa siitä, mikä on tilanne. Rautalankaversio: luvallisen aseen omistajat ovat keskimäärin kunniallisempia kansalaisia kuin ne, joilla aseita ei ole.

Ne miljoonat, jotka luvallisten aseiden poiskeräämiseen menisi, voisi käyttää aivan hyvin esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon. Samalla tulisi lisää työpaikkoja. Win-win.

Mutta ei. Me elämmä hoplofobisessa yhteiskunnassa. Aseenomistajat ovat sekopäitä.

Mainokset

3 Responses to “Aseenomistajat ovat sekopäitä”

 1. Gunslinger Says:

  Hieno blogi sinulla ja täyttä asiaa. Arvostan korkealle, että olet vaivautunut kirjoittamaan aseiden omistajia puolustavan jutun ja perustellut näkokantasi hyvin.

  Yhteiskunnassamme on menossa mustamaalauskampanja, jonka tavoitteena on poistaa käsiaseet ja myöhemmin myös kaikki muut aseet kansalaisilta. Tähän tähtää mm. Kauhajoen tutkintalautakunnan lausunto siitä, että käsiaseet olisi kerättävä pois. Tällainen päätös masinoitiin sillä, että lautakunnan johtoon laitettiin jo lähtökohtaisesti hoplofobinen vihreiden Pekka Sauri.

  Mielenkiintoista (ja pelottavaa) on, mitä sitten tapahtuu, kun kansa on riisuttu aseista. Historialla on paha tapa toistaa itseään. Mitä tapahtui Neuvostoliitossa, kun aseet oli kerätty kansalta pois? Entä punakhmerien Kambodzassa?

 2. Evsy Says:

  Komppaan sua kyllä ihan täysin tossa, et mitä ammuskelu on harrastuksena. Tai siis tarkemmin sanottuna tarkkuusammunta, jota allekirjoittanut on harrastanut isin ostamalla ilmapistoolilla joulukuusta 2005, eli nyt yli neljä vuotta – ja aloitin tosiaan 12-vuotiaana. Kertaakaan en oo ampunut mitään elävää (paitsi kerran itseäni vahingossa jalkaan), eikä oikeastaan tekis mielikään, muutenkin mielenmaltti kasvaa ja liibalaaba. En jaksa selittää, mutta tosi rauhoittavaa ja kärsivällisyyttä kasvattavaa se oikeesti on, kun silmiä siristellen tuijotellaan kymmenen metrin päähän tauluun, johon tulisi osua sellaiselle jotakuinkin 3-5 cm halkaisijaltaan olevalle alueelle. Ihan nastaa.

  …joulukuussa tulee muuten täyteen viis vuotta ampuma- ja metsästysseuran jäsenenä, pitäsköhän tätä juhlia? Vaikka seuran muiden jäsenten kanssa hitto vie, ne on kaikki sen verran nastaa ja relaa jengiä, hehez. En tajua kyl et miks kivojen, järkevien ihmisten rakas harrastus pitäis viedä pois vaan sen takia, että Suomessa on muutama hassu häiriintynyt ihminen päättänyt tappaa joukon ihmisiä käsiaseella, ei moron.

 3. Scarkku Says:

  Mielestäni argumenttisi autojen tarpeettomuudesta on ontuva.

  Newsflash: kaikki suomalaiset eivät asu Helsingin keskustassa.
  Ja nekin, jotka asuvat, saattavat joskus haluta poistua sieltä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: